Системі дегазації на полігоні бути – роботи майже завершено

Облаштування системи дегазації на міському полігоні твердих побутових відходів – на завершальній стадії.
Компанія «Екостайл» більше двох років займалася пошуком інвесторів і партнерів для реалізації проекту дегазації полігону в Кропивницькому.

Подавалися заявки до Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), в Північну екологічну фінансову корпорацію (НЕФКО), проводилися приватні зустрічі з українськими та іноземними інвесторами, які в більшості випадків відмовляли внаслідок економічної нестабільності і ризиків пов’язаних з правами на землю в проекті дегазації.

У підсумку, в дегазацію полігону погодилась інвестувати українська компанія «ЛНК».


Загальна вартість проекту становить близько 1,9 млн. євро.

На сьогодні Кропивницький входить в десятку міст України, де полігон для переробки та захоронення твердих побутових відходів обладнано системою дегазації.

Метан, який від 30 до 60% входить до складу біогазу полігону твердих побутових відходів, є одним із шести найнебезпечніших газів для порушення озонового шару та виникнення парникового ефекту. Біогаз, до складу якого входить метан, дозволяє виробляти електроенергію, яку можна використати на користь людей. Утилізуючи біогаз ми, перш за все, вирішуємо екологічну проблему.

Наше місто в списку лідерів з виконання наказу Кабміну «Про затвердження Правил ЕКСПЛУАТАЦІЇ полігонів побутових відходів», згідно з яким всі полігони України повинні обладнати системою дегазації до 1 січня 2020 року.

Ділянка під будівництво системи дегазації полігону ТОВ «Екостайл» виділена минулого року міською радою міста Кропивницький в оренду ТОВ «ЛНК».

Попередня встановлена потужність електростанції – 635 кВт.

В рік дозволяє виробити до 5080 тис кВт*год. Цього достатньо для забезпечення потреб 1400 осіб електроенергією протягом року.

Попередження викидів в атмосферу парникових газів в об’ємі – 19,3 тис. т СО2 е протягом року.

Офіційний запуск установки з дегазації полігону планується вже в середині липня. На сьогодні завершено усі основні види будівельно-монтажних робіт, відбулися пуско-налагоджувальні процеси. Орієнтовно через місяць, після отримання остаточних дозвільних документів, ці установки повноцінно запрацюють.